BEHANDLING AF FOR LAVT STOFSKIFTE HOS HUNDE

Behandling af hunde der er diagnosticeret med for lavt stofskifte, sker med et tilskud af hormonet T4 (thyroxin) som tablet eller dråber. og dyrlægen tager flere faktorer med i betragtning når hun skal  bestemme den indledende dosering. De vigtigste faktorer er:

ALDER

Yngre hunde bruger masser af energi til at vokse, lære og lege, omvendt behøver ældre hunde knap så meget energi da de ikke længere vokser og tumler som i hvalpetiden. Thyroxin dosering skal justeres så de passer til disse forskellige behov, og en ung hund har derfor typisk behov for en højere dosis end en voksen hund.

VÆGT

Dosering af thyroxin tilskuddet afhænger bl.a af hundens vægt, og her er det vigtigt at huske at dosering bør være baseret på en hunds OPTIMALE vægt, ikke hans faktiske vægt. Hvis din hund er overvægtig, vil I få hjælp fra thyroxin supplementet, da hans stofskifte vil øges. Dette sammen med den rigtige kost og et godt aktivitets niveau, vil hurtigt få de overflødige kilo til at forsvinde.

RACE

En hunds race er en vigtig faktor ved fastlæggelse af den korrekte dosis thyroxin supplement. Da mindre racer har hurtigere stofskifte end store racer, kræver de mere energi pr. kg. kropsvægt. Derfor vil en Yorkie og en Skt Bernhardshund på samme alder og med ens T3 og T4 hormon niveauer skulle have forskellig dosis pr. kilo de vejer.

LIVSSTIL

Hvis du dagligt tager hunden med på løbetur og har børn, der også gerne vil lege med hende, så har hun brug for en masse energi, og hendes dosis skal sættes derefter. Omvendt, hvis du og din hund lever et stille og roligt liv sammen, har hun et mere moderat energibehov -og igen skal dosis afstemmes efter dette. Sørg for at fortælle din dyrlæge om jeres livsstil, så hun kan tage højde for det når hun skal fastlægge den korrekte dosis.

TEGN PÅ OVERDOSIS

Det er vigtigt at din hund får den korrekte dosering ud fra de ovenfor beskrevne betingelser, da for høj dosis kan føre til thyreotoksikose (thyroxin overdosering). Tegn på thyreotoksikose omfatter: • Rastløshed • Pusten • Overdreven tørst Hvis din hund viser nogle af disse tegn skal du kontakte dyrlægen

OPFØLGNING PÅ BEHANDLINGEN

Regelmæssige blodprøver er nødvendige for at sikre, at din hund får den rette dosis. Nye blodprøver bør tages hver 4-6 uger, indtil i har fundet den rigtige dosering. Herefter skal der tages blodprøver en gang om året. Hvis din hund har for lavt stofskifte, er det vigtigt at du dagligt er meget opmærksom på både hans fysiske velbefindende OG hans adfærd. Hvis du oplever en ændring du ikke forventede, eller bare har en fornemmelse af at noget er galt, så tag til dyrlægen for en ny blodprøve. Det er vigtigt at du aldrig ændrer dosering eller stopper helt med medicinen uden at have talt med dyrlægen. Medicinen afhjælper kun symptomerne på for lavt stofskifte – den kurerer ikke sygdommen.

VIGTIGT!

Thyroxin skal gives 2 gange dagligt, for at opretholde et jævnt hormon niveau. Thyroxin binder sig til calcium og soja, så medicinen skal gives adskilt fra måltider (1 time før eller 3 timer efter), ellers er der risiko for at hunden ikke optager medicinen godt nok i kroppen. Hvis du er nød til at kamouflere medicinen i en godbid for at få hunden til at spise den, så undgå kød eller ost. Brug grøntsager eller en lille smule peanutsmør i stedet.

Kilder W. Jean Dodds, DVM. (2014) Practical Understanding Of Thyroid Diseases & Their Management W. Jean Dodds, DVM.(2013) Properly Administering Thyroid Medication to Your Dog (https://drjeandoddspethealthresource.tumblr.com/post/61625694729/dog-thyroid-medication#.Wn3No-dG2Ul) W. Jean Dodds, DVM. Diana R. Laverdure. (2011) “The Canine Thyroid Epidemic Answers You Need for Your Dog”. Wenatchee, Washington: Dogwise Publishing