HVIS HUNDEN HAR BIDT

Hvis din ellers kærlige og veltilpassede hund har bidt dig eller et andet medlem af familien, er I sikkert både forskrækkede og kede af det. Og det kan måske være svært at se hvordan I allesammen skal komme sikkert igennem tiden mens i venter på dyrlægebesøg og udredning. Nedenfor kan I finde nogle konkrete råd, som forhåbentlig kan hjælpe jer.

UNDGÅ FLERE BID!!

Af indlysende årsager skal det undgås at hunden bider igen, ikke alene af sikkerhedsårsager, men også af hensyn til chancerne for at I alle kommer godt over episoden.

For hvert bid lærer ulykkeligvis både jer og hunden ny adfærd: For hver gang han bider bliver I mere bange for ham, og han bliver bange …. fordi I er bange!!

Denne onde cirkel af øget frygt og usikkerhed på begge sider, kan blive en  barriere for at genskabe jeres normale liv sammen med hunden.

BESTIL TID HOS DYRLÆGEN MED DET SAMME!

FORSTÅ DIN HUND

Husk på at din hund ikke bed fordi han er ond, eller pludselig har skiftet personlighed. Sygdom har sat hans evne til at reagere normalt ud af spillet og udover at være sløj er han givetvis også både usikker og ulykkelig. Derfor skal han behandles med hensyn og forståelse.

Selvom det måske lige først kan virke somom biddet kom “ud af det blå” er der helt sikkert en årsag, set fra hundens synspunkt. Og det er vigtigt at I finder frem til den årsag, da det er forudsætningen for at I kan undgå lignende situationer i den kommende tid.

Så tal om situationen og vær opmærksom på ALLE detaljer, ofte er det små ting som vi mennesker ikke bemærker som pludselig får hunden op i det røde felt:

PRAKTISK

I de kommende dage er det vigtigt at I kan kontollere hundens færden i huset, navnlig hvis I har børn. For der er altid situationer hvor man ikke kan holde skarpt øje med hvad der foregår. Så det kan være en god idé at anskaffe en eller flere børnelåger, så I kan lukke hunden fra, uden at isolere ham.
Husk dog at han ikke må opleve det som en straf, så sørg for godbidder og ros/opmærksomhed når han bliver sat ind for sig selv.

UNDGÅ STRESS

Uanset hvad din hund fejler, men navnlig hvis det er stofskiftet der driller,er der al mulig grund til at tro at hans stress-niveau er i det røde felt mere eller mindre konstant. Derfor er I nødt til at hjælpe ham med at undgå stressende situationer, eller situationer hvor han bliver bange.

Gennemgå alle de situationer i jeres dagligdag der kan tænkes at hæve hans stressniveau eller skræmme ham, og finde ud af hvordan I kan undgå dem i den kommende periode.

Nedenfor kan I se de mest almindelige tegn på stress eller frygt hos hunde, og hvis jeres hund viser et eller flere af dem, skal I afbryde det I er i gang med og give ham plads til han falder til ro igen.

HUNDEN ER BANGE NÅR HAN…..

HUNDEN ER STRESSET ELLER ÆNGSTELIG NÅR HAN…..

SITUATIONER DER KAN FORÅRSAGE STRESS

Fodring
Mad er en af de vigtigste ting i verden for jeres hund, og det er naturligt  for ham at forsvare den. Så, selvom jeres hund normalt ikke har problemer med at spise i selskab med andre dyr, eller  med at blive rørt eller flyttet mens han spiser, så undgå det nu! Lad ham spise i fred uden forstyrrelser.

Søvn
Hunde skal altid have lov til at være i fred når de sover, men dette er endnu mere vigtigt nu! I denne periode er det vigtigt at din hund har en soveplads hvor han kan være helt uforstyrret. Så selvom han måske bedst kan lide at sove i sofaen eller midt på gulvet i stuen, er det ikke det bedste sted, da der her er risiko for at I uforvarende kommer til at forstyrre ham. Forsøg at finde en rolig plads og helst et sted som I kan lukke af med en låge. Så får han ro, uden at føle sig isoleret – og I risikerer ikke et nap fordi I kommer til at vække ham af dyb søvn.

Tyggeben/legetøj
Igen, tyggeben eller legetøj kan have stor værdi for jeres hund, og han kan blive stresset hvis nogen forsøger at tage det fra ham. Så giv ham ikke et tyggeben eller legetøj  hvis det kan blive nødvendigt at tage det fra ham ( f.eks. hvis han skal flyttes ind i et andet rum)

Gæster
Uanset hvordan jeres hund normalt reagerer overfor gæster, bør han ikke have kontakt med dem lige nu.

Møde andre hunde
Her gælder det samme. Når din hund er syg reagerer han anderledes på andre hunde end ellers, og andre hunde reagerer anderledes på ham. Du skal ikke regne med, at du kan nå at opfatte alle signaler og bremse en konflikt i tide. Så undgå hundemøder!

Tur
Vaner er vigtige, navnlig lige nu. Så gå tur med din hund som du plejer, men vær opmærksom på at han måske kan være trættere end ellers. så sørg for at turene ikke er alt for lange. Gå tur på rolige steder som I kan have lidt for jer selv, undgå vilde apportlege da de bare øger hundens stress niveau, og lad ham i stedet søge godbidder eller bare snuse rundt i fred og ro. Sørg for at holde ham i snor, uanset hvad i ellers plejer !! Hvis I kun har en meget kort snor, så lav eventuelt en længere line af et stykke reb, så han får lidt bevægelsesfrihed alligevel.

Dyrlægebesøg
Uretfærdigt nok er det nu hvor hunden er syg og absolut må til dyrlægen, at han har sværest ved at håndtere den stress der er forbundet med besøget. Og af hensyn til nøjagtigheden af de prøver der er nødvendige er det bedst at hunden ikke er på nogen form for medicin- heller ikke beroligende.

Der er desværre ikke nogen perfekt måde at løse det på, så situationen er sikker og behagelig for alle – man må bare gøre det så godt man kan!

For de fleste hundeejere er det aldeles grænseoverskridende og sørgeligt at skulle give deres hund mundkurv på.
Men sikkerhed for både dig og dyrlægen må komme først! Og husk at mundkurven kan betyde at både du og dyrlægen føler jer trygge, så I kan være rolige og opmuntrende overfor hunden under besøget. Og det vil være en meget stor hjælp for ham!

Så, tag en snak med dyrlægen inden besøget, og aftal hvordan I gør det bedst muligt. Og sørg også for at der IKKE er ventetid, hvis I vælger at hunden skal komme med mundkurv på. Hvis han skal have mundkurv på, så husk at træne med ham forinden ( se eventuelt denne guide )

En solid gåtur inden besøget er – som altid – godt! Og sørg i øvrigt også for at tage en hyggelig snusetur efter besøget så hunden får lov at lægge stressen af sig inden I kommer hjem.