FOR LAVT STOFSKIFTE KAN VÆRE MEGET VANSKELIG AT OPDAGE

Diagnosticering af for lavt stofskifte hviler dels på en fysisk undersøgelse og dels på en række blodprøver, hvilket jo umiddelbart lyder enkelt nok.

Men for lavt stofskifte er en kompleks sygdom, og da symptomerne er så varierede, modsatrettede og dertil ofte forekommer spredt over lange perioder – meget svær at diagnosticere korrekt.

Dertil kommer at fortolkningen af prøvesvaret kræver stor erfaring, da individuelle faktorer såsom race, alder, køn og aktivitetsniveau skal medtages i fortolkningen.

Mange dyrlæger måler KUN det, som hedder T4 for at afgøre om yderligere tests er nødvendige, fordi det er billigere for dig.
Men studier har vist at en T4 test alene er inkorrekt i hele 52% tilfælde, da den kan påvirkes af mange andre ikke-stofskifte relaterede sygdomme eller anden medicin.
Så det er ikke lige her du skal spare !!

Som eksempel på dette fortæller en amerikansk dyrlæge denne historie fra sin praksis:
“For cirka 15 år siden begyndte vores laboratorie pludselig at se mange lave T4 niveauer dagligt. Mange af dem var fra ældre hunde.
Vi troede, at der var noget katastrofalt galt med med vores udstyr. Det viste sig, at denne øgning faldt sammen med lanceringen af ​​det smertestillende produkt Rimadyl (indeholder NSAID, der især bruges mod gigtsmerter). Og da mange af de ældre hunde begyndte at skifte til dette medikament, begyndte vi med det samme at se lave T4’er i laboratoriet.”

FOR EN KORREKT DIAGNOSE SKAL FØLGENDE VÆRDIER MÅLES:


T4
Fri T4
T3
Fri T3
TSH
Antistoffer mod skjoldbruskkirtlen

Du kan læse meget mere om de enkelte hormoner, og om hvorfor det er vigtigt at de alle bliver testet her. Hvis du synes at denne forklaring er rigeligt kompliceret (og det er den!) så husk bare at:

 

Alle 6 værdier SKAL testes for at det er muligt at vurdere om din hund har for lavt stofskifte eller ikke.

SUBKLINISK LAVT STOFSKIFTE

Nogle hunde kan udvise svage, diffuse symptomer men stadig have hormon niveauer der ligger inden for laboratoriets “normale” referencer intervaller. Disse hunde siges at lide af subklinisk lavt stofskifte.

Subklinisk lavt stofskifte er et lidt kontroversielt emne, da disse hunde sjældent viser ​​de typiske kliniske symptomer (vægtforøgelse, hud- og pelsproblemer og eksempelvis sløvhed). Mange dyrlæger er derfor ikke tilbøjelige til at mistænke for lavt stofskifte, og iværksætte de nødvendige tests.

Imidlertid, findes der væsentlige beviser for, at hunde med subklinisk lavt stofskifte oplever øgede problemer med ændret adfærd -især angst og aggression.

En hund anses generelt for at lide af subklinisk lavt stofskifte, hvis hun udviser svage diffuse symptomer, OG hendes hormonniveau falder inden for det laveste 50 percentil af det normale reference interval.

I denne situation kan det være en fordel at sætte hunden på et kort forløb med en lav dosis thyroxin, og evaluere efter 4-6 uger

Du kan læse mere om reference intervaller her

 

HVIS DIAGNOSEN VOLDER PROBLEMER

Som nævnt kræver det mange års erfaring og en stor portion dygtighed at stille diagnosen for lavt stofskifte korrekt. Hvis andre sygdomme er udelukkede, og din dyrlæge ikke kan komme frem til en endegyldig konklusion er der heldigvis hjælp at hente.

Hemolife er stiftet af Dr.Jean Dodds, som har mere end 40 års erfaring i klinisk patologi og veterinærmedicin, og er forfatter til adskillige artikler og bøger om for lavt stofskifte hos hunde.

Hemolife er et højt specialiseret laboratorie der tilbyder både tests og diagnostisk service, og som gennem 30 år har indsamlet data på hormonniveauer for stofskiftesyge hunde. Derfor har de et enormt stort sammenligningsgrundlag, der gør det muligt for dem at vurdere din hunds niveauer med langt større nøjagtighed, end det er muligt, baseret på de generelle reference niveauer fra andre laboratorier.

Laboratoriet modtager prøver fra hele verden, og test formular samt forsendelsesinstruktioner kan findes her ( testformular) her ( forsendelsesinstruktionener eller hentes direkte fra Hemolifes hjemmeside.

Det skal understreges at vi IKKE har aktier i Hemolife, eller på anden måde får noget ud af at henvise.

Vi ved bare at mange hundeejere har oplevet, at manglende viden og uklare fortolkninger af blodprøver, har betydet store forhindringer for at få den korrekte behandling til deres hund. Og det er ikke nødvendigt!

Kilder

Bruyette,D.DVM,DACVM(2017:”Canine hypothyroidism: Shield your patients from overdiagnosis” (http://veterinarymedicine.dvm360.com/canine-hypothyroidism-shield-your-patients-overdiagnosis?pageID=2)
Graham, P.A., Lundquist, R.B., Refsal, K.R., Nachreiner, R.F.(2003) “Reported clinical signs in 8,317 cases of canine hypothyroidism and 2,647 cases of subclinical thyroiditis”. Br. Small Anim. Vet. Assoc. Cong. 7.
W. Jean Dodds, DVM. Diana R. Laverdure. (2011) “The Canine Thyroid Epidemic –  Answers You Need for Your Dog”. Wenatchee, Washington: Dogwise Publishing