HVAD ER STOFSKIFTET OG HVAD GØR DET ?

De fleste af os kender nogen, der kan stoppe sig med mad uden at tage på, og vi siger ofte at de må have et dejlig højt stofskifte. Men stofskiftet gør meget, meget mere end at regulere vores vægt.

Stofskiftet reguleres af skjoldbruskkirtlen, som er en er en lille sommerfugle-formet kirtel på forsiden af halsen. Skjoldbruskirtlen udskiller flere stofskiftehormoner, og er en af de ialt 5 kirtler der udgør det endokrine system, som regulerer stort set samtlige funktioner i kroppen:

ADFÆRD ENERGI FORDØJELSE HUD OG PELS
KNOGLER OG LED HJERTEFUNKTION NERVER OG MOTORIK KOGNITION (forståelse og tænkning)

Derfor er det ikke overraskende at en ubalance i stofskiftet kan vise sig gennem en lang række meget forskellige symptomer

Hos hunde manifesterer stofskiftesygdomme sig i 90% af tilfældene som for lavt stofskifte (hypothyreodisme). For højt stofskifte (hyperthyreodisme)ses kun meget sjældent og som regel i forbindelse med forgiftning med thyroxi medicin eller cancer i skjoldbruskirtlen.

De sidste 10 år har set en stærk stigning i antallet af hunde med for lavt stofskifte, og den gennemsnitlige alder hvor diagnosen stilles er ikke længere 5-7 år, men nede på 2-5 år.

Et stofskifte i balance er en forudsætning for at din hund er sund og fungerer godt, både fysisk og mentalt, derfor er det vigtigt at kende symptomerne på lavt stofskifte